10.2.1. Буџетска класификација

Буџет се припрема и извршава на основу система јединствене буџетске класификације. Буџетска класификација обухвата програмску класификацију, организациону класификацију, функционалну класификацију, економску класификацију прихода и примања, економску класификацију расхода и издатака и класификацију према изворима финансирања.

Програмска класификација исказује примања и издатке према задацима и активностима корисника буџетских средстава који се спроводе у циљу ефикасног управљања средствима по предложеним програмима, а који доприносе остварењу стратешких циљева у складу са економском политиком земље.

Организациона класификација исказује издатке по корисницима средстава са расподелом апропријација између корисника и организована је по хијерархији, у складу са буџетом Републике, буџетима локалних власти, као и финансијским плановима организација за обавезно социјално осигурање.

Функционална класификација исказује издатке по функционалној намени за одређену област и независна је од организације која ту функцију спроводи. Корисник средстава може обављати активности у оквиру једне или више функција. Функционалну класификацију чине категорије, групе и класе.

Економску класификацију чине класе прихода и примања, односно расхода и издатака, у оквиру Контног плана.

Економска класификација прихода и примања исказује приходе и примања на основу прописа, другог акта заснованог на закону или уговора који одређују изворе прихода, односно примања.

Економска класификација расхода и издатака исказује појединачна добра и услуге и извршена трансферна плаћања.

Класификација расхода и издатака према изворима финансирања исказује приходе и примања, расходе и издатке према основу остварења тих средстава.

Правилник о стандардном класификационом оквиру и Контном плану за буџетски систем можете наћи овде.