5.2.3.2. Упутство за израду „пасоша показатеља”

Један од најчешће коришћених алата за потпуно утврђивање показатеља представља „пасош показатеља”. Садржај и сажето упутство су дати у табели која следи и која приказује све елементе које треба да дефинишете. Ови елементи показатеља учинака се уносе у ЈИС:

Назив показатеља

Унети пун назив показатеља

Одговарајући општи, посебни циљ или мера

Унети одговарајући посебни циљ и меру из Акционог плана xy на које се односи конкретни показатељ успешности.

Тип и ниво показатеља

Навести да ли се ради о квантитативном или квалитативном показатељу. Навести на који ниво сходно логици интервенције се показатељ односи (ефекат, исход, крајњи резултат).

Јединица мере и природа

Унети јединицу мере (%, број, удео, вредности на скали од до, и сл.) и назначити да ли је већа или мања вредност показатеља пожељна.

Извор података за праћење показатеља успешности

Унети назив извора података (конкретан документ, базу података, интернет странице...)

Унети информације о томе да ли се подаци за праћење показатеља прикупљају на домаћем или међународном нивоу. Важно је направити разлику између ових врста показатеља да би се видело у којој мери подаци за праћење показатеља могу да варирају, јер се понекад начин на који се показатељи мере на међународном нивоу значајно мења, или њихово мерење у потпуности изостаје.

Унети линк ка извору података ако је објављен на Интернету.

Назив носиоца прикупљања података

Унети пун назив институције одговорне за прикупљање података за потребе конкретног показатеља и за објављивање/достављање тих података, као и конкретну контакт особу и контакт податке (телефон и електронску адресу).

Ове информације ће се користити како би се одговарајуће институције информисале о својим обавезама, као и како би се пратили резултати институција укључених у целокупни систем за спровођење, праћење, извештавање и евалуацију одговарајућег документа јавне политике.

Учесталост прикупљања података

Унети информације о томе колико често и кад (у ком кварталу календарске године) одговарајуће институције прикупљају податке о конкретном показатељу и када их објављују.

Ове информације су неопходне како би се разумело кад су подаци доступни за израду извештаја и како би се динамика израде извештаја прилагодила динамици доступности података.

Кратак опис методологије прорачуна

Унети кратак опис конструисања и мерења конкретног показатеља успешности (формулу како се израчунава показатељ). Ако је на интернету објављена изричита методологија за мерење тог показатеља, препоручујемо да се на овом месту унесе и линк ка том методолошком документу.

Разумевање начина на који се показатељ мери неопходно је да би се видело (а) у којој мери су представљени подаци релевантни и поуздани, и (б) колико би средстава требало определити за мерење тог показатеља ако је реч о новом показатељу за који не постоје механизми прикупљања података.

Подаци о полазној вредности и години кад је измерена, као и тренду у прошлости

Тренд у прошлости

Полазна вредност

2018

2019

2020

2022

 

 

 

 

Подаци о циљним вредностима

2023

2024

2025

2026...

 

 

 

 

Процена успешности

Навести који степен одступања од циљне вредности ће се вредновати као успех.