5.2.3.3. Како утврдити почетну и циљану вредност показатеља?

Како утврдити почетну вредност неког показатеља?

Почетна вредност показатеља се утврђује тако што се користе статистички подаци, као
и административни подаци, како из националних, тако и из међународних извора. Почетна вредност показатеља обично се утврђује на основу последње верификоване, званичне и објављене вредности података који се користе у формули за утврђивање вредности показатеља. Уколико се ради о показатељу који се израчунава коришћењем различитих података или података из различитих извора, важно је да се користе они подаци који описују посматрану појаву у истој години, односно да се односе на стање појаве у истој години.

Постоје ситуације када базну вредност није могуће одредити:

  • Прикупљање нових података – када подаци нису доступни јер не постоји методологијаза њихово прикупљање или се мери потпуно нова појава.
  • Постављање почетне вредности на „0” када се уводи нови систем, стандард, процеси сл.

Утврђивање циљане вредности показатеља учинка

Када се утврди почетна (референтна) вредност показатеља, потребно је поставити
циљану вредност. Када се поставља циљана вредност, потребно је узети у обзир приоритете Владе, просечан учинак институција које су сличне, расположиве људске и финансијске ресурсе, националне, међународне стандарде, као и раније трендове.

Питања која треба поставити када се утврђују почетне и циљане вредности показатеља:

 

Питања која треба поставити

Приоритети владе и циљеви релевантних докумената јавних политика којима пропис треба да допринесе (на основу који се пропис доноси или мења)

Налазе ли се циљеви за које треба утврдити циљане вредности у приоритетима Владе? Налазе ли се циљеви за које треба утврдити циљане вредности у релевантним документима јавних политика? Која је амбиција?

Почетна вредност

Одакле полазимо и како смо до тога дошли?

Просек код сличних

Какав је ниво учинка код других институција/држава?

Доступни ресурси

Дали су потребни додатни ресурси? Колико се учинак земље мора побољшати ако се жели да држава буде у одређеном рангу на светском, европском или регионалном нивоу у датој области?

Национални или међународни стандарди учинка

Постоје ли стандарди за мерење учинка које су установиле неке међународне институције?

Трендови у прошлости

Какви су трендови у протеклих неколико година (три, пет, седам)? Који су разлози за успоне а који за подове у учинцима? Који је тренд повећања односно смањења на вишегодишњем и годишњем нивоу?

Како користити показатеље током планирања, праћења и вредновања учинка?

Главна сврха показатеља јесте да омогуће свим заинтересованим странама и
креаторима и спроводиоцима јавне политике да одреде у којој мери се достижу планирани циљеви и резултати и да за то достигнуће имају потврду.

Показатељи се користе:

  • Током планирања да би се боље осмислиле активности и логика интервенције –Утврђивање показатеља је кључни део процеса планирања јавних политика.
  • Током праћења, да би се боље управљало спровођењем документа јавне политике
  • Током вредновања учинка и током ex-post анализе да покажу степен остварења резултата, како интерно, тако и за све заинтересоване стране, чиме се повећава одговорност за остваривање предвиђених резултата.