10.13. Преузимање елемената докумената јавних политика у средњорочни план

Средњорочни план институције прати логику и хијерархију циљева који су утврђени документима јавних политика. Циљеве, мере и активности које је институција у обавези да спроведе на основу консолидованог планског оквира у наредне три године чине кључне елементе њеног средњорочног плана. Јединствени информациони систем за планирање, праћење спровођења, координацију јавних политика и извештавање (ЈИС) омогућава да се ови елементи на једноставан начин “преузму” из докумената јавних политика унетих у информациони систем и “сместе” у структуру средњорочног плана.

Преузимање циљева из докумената јавних политика у средњорочни план

Циљеви јавних политика треба да буду у контексту институционалних мандата и одговорности.

Формулисање општих циљева врши се:

  1. Преузимањем општег циља стратегије - уколико се стратегија не разрађује даље кроз програме
  2. Преузимањем општег циља програма, или се
  3. Утврђује се на основу надлежности (кад јавна политика у област деловања није утврђена документима јавне политике- овде је најчешће случај о посебним организацијама). Посебне организације, тј. институције које у складу са својим надлежностима нису одговорне за реализацију, односно координацију и праћење остварења ефеката јавних политика највишег нивоа (општих циљева докумената јавних политика), општи циљ средњорочног плана утврђују на основу својих надлежности. За тако дефинисане опште циљеве није обавезно утврдити показатеље учинка.

Формулисање посебних циљева врши се:

  1. Преузимањем посебног циља програма; или
  2. Преузимањем посебног циља стратегије који се не разрађују даље кроз програм
  3. Утврђивањем у складу са жељеним резултатима мера и активности докумената јавних политика које институција спроводи, или утврђивањем у складу са жељеним резултатима мера и активности које институција спроводи у циљу унапређења свог пословања (ово се често односи на посебне организације).

Посебни циљеви средњорочног плана посебне организације се:

  1. Преузимају из документа јавне политике – ако је она одговорна за остварење, односно координацију остварења неког посебног циља документа јавне политике;
  2. Утврђују у складу с мерама јавних политика које спроводи на основу докумената јавних политика у области планирања која је у делокругу институције;
  3. Утврђују у складу са очекиваним резултатима мера и активности које спроводи у циљу побољшања свог пословања – на основу институционалних планова развоја или анализе институционалних капацитета, као и мера и активности које утврђује својим средњорочним планом.

Приликом преузимања циљева, преузимају се и повезани показатељи учинка и њихове почетне и циљне вредности.

 

Преузимање мера и активности из докумената јавних политика у средњорочни план

Институција преузима (кроз ЈИС) и мере и активности за чије спровођење је надлежна на основу Акционог плана за спровођење Програма Владе – уколико те мере и активности нису обухваћене важећим документима јавних политика.

Институција може средњорочним планом да утврђује нове мере у следећим случајевима: ако се за сегмент области планирања у којој делује не усвајају документи јавне политике, већ се те мере планирају средњорочним планом, у оквиру вршења надлежности. Такође, средњорочни план може садржати елементе које произилазе (преузимају се) из важећег плана институционалног развоја.

Приликом преузимања мера, преузимају се и повезани показатељи резултата и њихове почетне и циљне вредности.

За обавезе институције (доносиоца средњорочног плана), односно мере и активности које произилазе из докумената јавних политика у областима планирања различитим од области планирања у којој та институција примарно делује се не преузимају показатељи учинка, нити се утврђују средњорочним планом. Кроз ЈИС се ове мере и активности преузимају у структуру средњорочног плана, под поглављем  “Допринос реализацији докумената јавних политика других сектора”.