10.14. Усклађивање средњорочног и финансијског плана

Средњорочно планирање је усклађено са процедуром израде буџета, тако да коначна алокација ресурса у буџету одражава избор приоритета које је средњорочним планом утврдила институција.

Стални (редовни) послови који произлазе из надлежности институције нису укључени у средњорочни план. Тиме се средњорочни план усредсређује на спровођење приоритета из Акционог плана за спровођење програма владе (АПСПВ), мера и активности из донетих докумената јавних политика, и/или планова институционалног развоја.

Финансијски план институције обухвата све трошкове институције (укључујући трошкове обављања редовних послова), груписане у буџетске програме. Из средњорочног плана се у финансијски план (програмски буџет институције) преузима процена трошкова за мере и активности за њихово спровођење у наредне три године. Ресурси за спровођење мера и активности разрађених у средњорочном плану алоцирају се у оквиру одговарајућих буџетских програма, програмских активности и пројеката.

У складу са буџетским календаром и ограничењима расхода утврђеним у складу са упутством за припрему буџета за наредну годину и нацртом фискалне стратегије, приступа се изради предлога средњорочног плана. У овој фази разматрају се и нове активности, у складу са новим или ревидираним планским оквиром, или у складу са новим околностима у којима се мере и активности спроводе (у односу на околности у којима су иницијално утврђене при доношењу). Такође, ревидирају се и трошкови као и динамика спровођења разрађених активности према актуелним околностима.

Начин финансирања мера или активности у акционим и средњорочним плановима укључује детаљне информације о извору финансирања: да ли се потребна средства обезбеђују из буџета, из зајма, донаторских средстава (мултилатералних или билатералних), ИПА фондова, неки других извора или комбинацијом више извора. Уколико је извор финансирања буџет, обавезно се наводи шифра повезаног буџетског програма и програмске активности/пројекта или се указује на то да ће у структури програмског буџета бити успостављена нова програмска активност/пројекат у оквиру ког се средства опредељују. У случају донаторских средстава, обавезно је навођење конкретног донатора и донаторског пројекта.

У средњорочном плану се такође приказује који је део од укупних средстава потребних за спровођење мере, односно активности у одређеној години обезбеђен, а колики износ је потребно додатно обезбедити - изван буџетског лимита институције или из других извора. Тренутни статус обезбеђења средстава такође се елаборира. Наводи се, на пример, да је захтев за додатним средствима (изнад лимита) достављен у оквиру приоритетних области финансирања или да ли је започето програмирање донаторских средстава за реализацију конкретне активности.

Календар средњорочног планирања и припреме буџета

 

Додатни извори

Приручник за утврђивање трошкова јавних политика и прописа
Приручник за израду средњорочног плана
Приручник за израду средњорочних планова ЈЛС