10.11. Сврха и место средњорочног плана у контексту планског система Републике Србије

Средњорочни план јесте свеобухватан плански документ који се доноси за период од три године и који омогућава повезивање јавних политика са средњорочним оквиром расхода.

Сврха средњорочног плана

Средњорочни план је преглед обавеза институције и омогућава:

  • усклађивање броја, обима и динамике обавеза са расположивим ресурсима и приоритетима
  • ажуран календар и детаљно планирање активности, чиме се избегава појава „уских грла“
  • ефективно програмско буџетирање
  • већу транспарентност y одговорности за спровођење ЈП

Средњорочно планирање је процедура коју институција спроводи сваке године и која се одвија у складу с процедуром израде буџета. Започиње почетком године, а завршава се 15. јануара наредне године, када институција доноси свој средњорочни план и почиње да га спроводи.

Средњорочни план у контексту планског система Републике Србије:

Средњорочни план се израђује на основу докумената јавних политика (стратегија, програма и њихових акционих планова), уз уважавање приоритетних циљева Владе (утврђених у АПСПВ), расположивих капацитета и ресурса, као и промена фактичке ситуације у односу на време када су ти документи јавних политика донети. Средњорочни план може да обухвати и мере и активности институционалног развоја или мере и активности које институција намерава да спроведе након што истекне важење одређене стратегије, програма или акционог плана (чиме се премошћава јаз до доношења таквог новог документа јавне политике).

Средњорочним планом се обухватају сви циљеви, мере и активности која једна институција треба да спроведе, или којима треба да допринесе а који су утврђени различитим документима јавних политика и прописа. На тај начин, средњорочни план обједињује све обавезе једне институције и наредне три године на једном месту, и стога представља један од основних управљачких инструмената институције.

Средњорочни план утврђује: ко, шта, кад и како треба да уради, трошкове тих активности у средњорочном периоду и њихову усклађеност са билансним могућностима (утврђеним буџетом за наредну годину, фискалном стратегијом и средњорочним оквиром расхода).

Законски оквир

Средњорочно планирање је уређено Законом о планском систему и Уредбом о методологији за израду средњорочних планова (Уредба) коју можете преузети овде. Примена Уредбе омогућава:

Припрема и ажурирање СП:

Први средњорочни план доноси за период од три године, а сваки наредни средњорочни план представља ажурирање и допуну претходног средњорочног плана по систему 2 + 1, односно, ажурирају се последње две године текућег средњорочног плана и израђује план за годину која им следи. То значи да израда сваког наредног средњорочног плана не представља само утврђивање пројекција за годину коју план први пут обухвата, већ и ажурирање преузетог плана за оне две године које су биле обухваћене и претходним средњорочним планом.  

Више о средњорочном планирању можете пронаћи на следећим линковима:

- Које су фазе и кораци у припреми средњорочног плана?

- Како се организовати у процесу припреме и извештавања о средњорочном плану?

 

Додатни извори

Фазе у припреми средњорочног плана
Улоге и организација у припреми и праћењу спровођења средњорочног плана
Приручник за утврђивање трошкова јавних политика и прописа
Приручник за израду средњорочног плана
Приручник за израду средњорочних планова ЈЛС